Amb el projecte 1001 Italianen (1001 italians) volem estudiar la història de l’emigració italiana als Països Baixos) a través d’exposicions, publicacions, pel·lícules, esdeveniments, en col·laboració amb organitzacions neerlandeses i internacionals, per exemple, arxius nacionals, arxius regionals / locals, museus, ambaixades, universitats i associacions. En 2016, vam publicar 1001italiane, el primer llibre en neerlandès dedicat íntegrament a cinc segles d’emigració italiana als Països Baixos per a una prestigiosa editorial neerlandesa (Singel / Athenaeum). Aquesta publicació es basa en l’edició en italià (1001 Italiani, storia i storie di italiani nei Paesi Bassi) produïda en nom de l’Ambaixada d’Itàlia a l’Haia.

L’associació Stichting Culturissima prepararà el material relacionat amb la migració als Països Baixos perquè pugui ser utilitzat per tots els col·laboradors involucrats en el projecte. Participarem, juntament amb alguns dels nostres acadèmics i experts, en el curs relacionat amb la història de la migració entre els segles XIX i XXI.
Participarem, en col·laboració amb altres associacions locals ben ancorades en la realitat neerlandesa, com els ACLI d’Utrecht , en l’anàlisi i els resultats de les enquestes territorials. Junts, organitzarem un debat en forma de tallers destinats a recollir propostes i opinions “focalitzades” sobre els objectius, característiques i contingut dels resultats de difusió del projecte i les recomanacions de les bones pràctiques resultants. També prepararem una exposició centrada en la reconstrucció dels fets, llocs i protagonistes de la immigració als Països Baixos. Un dels nostres representants participarà en el col·loqui final.